2018-03-20 18:36:52

SVJETSKI DAN BROJA PI: Kuharska radionica okruglih pita

Svjetski dan broja Pi obilježili smo 14. ožujka (14. 3.) velikom kuharskom radionicom za učenike viših razreda. Pošto broj Pi počinje znamenkama 3.14, uz malo kombinatorike izabran je datum 14. 3. kao Svjetski dan tog poznatog broja. A zašto smo taj dan proveli u kuhinji i blagovaonici? Odgovor je, također, logičan. Naime, kada se zrcalno pogleda broj 3.14, moći ćete pročitati riječ PIE, što u engleskom jeziku znači „pita“. Učenici su stoga pod vodstvom učiteljica matematike Sare Kokot i Helene Kotarski ispekli po jednu okruglu pitu za svaki razred.

Tijekom degustacije pita u razredima, učenici su prezentirali koja je važnost broja Pi kao matematičke konstante koja se u osnovnoj školi koristi u izračunavanju opsega i površine kruga. Upravo zato ni naše pite nisu slučajno imale oblik kruga! Osim toga, treba napomenuti da je datum 14. ožujka spojio i dvojicu velikih znanstvenika, Alberta Einsteina, koji je rođen toga datuma 1879., i Stephena Hawkinga, koji tog datuma ove godine preminuo. Svjetski dan broja Pi u svijetu se obilježava i raznim natjecanjima u pamćenju što većeg broja njegovih decimalnih znamenaka, a zanimljivost je da je Larry Shaw postao svjetski rekorder izrekavši točno 67 000 znamenki.  

Ako se kod kuće želite okušati u pravljenju ukusne pite od sira, po mogućnosti okrugle, slijedite sljedeći recept:

Pita od sira

Tijesto:

40 dag mekog brašna 22 dag margarina 3 žlice kiselog vrhnja 7 dag šećera pola vrećice praška za pecivo

Pomiješati sve sastojke, umijesiti prhko tijesto te ga ostaviti neka odstoji 15 minuta.

Nadjev:

30 dag  mekog sira 2 jaja šećer prema želji kiselo vrhnje (ostatak od pripreme tijesta)

Izmiješajte sve sastojke.  

Priprema:

Tijesto podijelite na dva dijela. Jedan dio tijesta premijesite te ga razvaljajte na veličinu limene ili vatrostalne posude u kojoj ćete peći pitu. Razvaljano tijesto stavite u posudu koju ste premazali maslacem i posipali brašnom. Na tijesto jednolično rasporedite nadjev. Razvaljajte i drugu polovicu tijesta i stavite je na nadjev. Na kraju tijesto izbodite vilicom kako biste spriječili pucanje tijesta.

Lucija Arnuš i Ilijana Petonjić, 5. a

Marta Akmačić i Ana Matoš, 5. e


Osnovna škola Dugo Selo